Dorpen en steden

Van leuke kleine dorpjes tot de wat grotere steden, ze zijn er allemaal in Noord- en Midden Limburg. Ook net over de grens zijn een aantal dorpjes en steden die zeker het bezoeken waard zijn. We zetten er hier een aantal op een rij.

Helden

Camping de Heldense Bossen is gelegen in Helden (Helje-Dörp). Vraag de inwoners wat Helden typeert en je krijgt 'de Pool' en de bossen te horen. Midden in Helden ligt het Mariaplein met daarop een kiosk. Dit plein wordt ‘de Pool’ genoemd. Vroeger lag hier een poel waar vee kon worden gedrenkt. Als baken is hier nu een pomp aanwezig. Wil je meer over Helden en de omgeving van vroeger en nu te weten komen? Dan kun je terecht in het Streekmuseum dat op een steenworp afstand van de camping ligt. 

Helden ligt tegen een groot bosgebied aan. Het bosgebied waar de camping in ligt, is ca. 1100 ha groot en gaat van Helden tot aan Kessel en Baarlo. De Heldense Bossen met zijn stuifzandheuvels, is een bijzonder stukje natuur. De dennen op de heuvels waren aanvankelijk gepland om te gebruiken in de mijnbouw. Vanuit de camping beginnen mooie knooppuntenroutes voor zowel wandelen als fietsen. Het mooie ervan is dat je zelf iedere dag een andere route kunt pakken en dat je deze zo lang kunt maken als je zelf wilt. Ideaal voor jong en oud!

Steyl

Vanuit Baarlo kun je aan de oever van de Maas met het pondje naar het schilderachtige kloosterdorp Steyl. In 1875 vond Pater Arnold Janssen er de plek om zijn droom te realiseren. Hier kon hij missionarissen opleiden en uitzenden over de hele wereld. Ze leerden om het geloof te verspreiden, maar ook om in hun missie bij te dragen aan een gelukkige samenleving. Missionarissen die terugkeerden naar Steyl namen iets van de ‘exotische’ cultuur uit hun gastland mee terug. Dit heeft sporen achtergelaten in Steyl. Ze zijn terug te vinden in tuinen, een museum, gebouwen en het werk van lokale kunstenaars.

Thorn

Het door vele toeristen bezochte witte stadje Thorn heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 10e eeuw. In de loop der tijd ontwikkelde zich een miniatuurvorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt. In 1794 kwam hieraan met de komst van de Fransen een einde. Toen kreeg Thorn zijn kenmerkende witte kleur. Nadat de adellijke dames vluchtten, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, voorheen toebehorend aan rijke lieden, kon deze niet opbrengen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht. Met het doel de bouwsporen (“littekens van de armoede”) te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.

Roermond

Roermond (Remunj in het Limburgs) is een stad met een rijke geschiedenis. Het historisch centrum bezit vele monumenten die zeker het bezoeken waard zijn. Maar naast deze monumenten is Roermond ook een uitstekende stad om te shoppen. Je kunt hier terecht in het centrum waar een historische sfeer hangt. Ook kun je een bezoek brengen aan het bekende Retailpark en de Designer Outlet.

Weert

Weert (Wieërt in het Limburgs) heeft een gezellige binnenstad met diverse historische details. Er is een bruisend winkelcentrum dat bestaat uit verschillende pleinen. Zowel de grote merken als de kleine boetiekjes zijn in Weert te vinden. En er is genoeg gelegenheid om tussendoor te pauzeren voor een hapje en een drankje.

Venlo

Door de bombardementen tijdens de oorlog zijn veel historische gebouwen uit de Venlose binnenstad verdwenen. Het 16e-eeuwse stadhuis aan de Markt is ongeschonden gebleven. Ook het Romerhuis en het Ald Weishoès zijn bewaard gebleven. Tegenwoordig is Venlo de logistieke hotspot van Nederland. Ook shoppen is in Venlo geen probleem. In Theater De Maaspoort staat altijd wel iets cultureels op het programma.